Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΜΑΣ

2014-04-16 21:18

Πόθος βαθύς κάθε ανθρώπου είναι ο θησαυρός. Κανένας δεν υπάρχει που να μην θέλει να θησαυρίσει να πλουτίσει. Για να το πετύχουν αυτό οι άνθρωποι διασχίζουν ωκεανούς. Περιτριγυρίζουν τον κόσμο. Μπαίνουν μέσα σε ζούγκλες. Πάνε στα βάθη της θάλασσας για να ανακαλύψουν ναυάγια που έχουν θησαυρούς. Αποδημούν. Πολεμούν. Και όλα αυτά γιατί ο θησαυρός, ο πλούτος είναι το στήριγμα της καρδιάς τους. Υπάρχουν όμως διάφοροι τύποι θησαυρών. Ας δούμε ποιός είναι πραγματικά εκείνος ο θησαυρός που θα μας φέρει την πραγματική ευτυχία και ας μην κυνηγάμε χίμαιρες.
Τα πλούτη, η κινητή και η ακίνητη περιουσία, τα υλικά αγαθά, οι απολαύσεις της ζωής είναι για τους ανθρώπους οι επίγειοι θησαυροί. Δυστυχώς, όμως γιατί ο επίγειος θησαυρός είναι θησαυρός φθοράς. Χαρακτηριστικά μας το λέει ο ίδιος ο Κύριος "Μη θησαυρίζετε θησαυρούς επί της γής όπου σής και βρώσις αφανίζει και όπου κλέπται διορύσσουσι και κλέπτουσιν αυτούς". Ο θησαυρός αυτός χάνεται πολύ εύκολα. Ο Ιερός Χρυσόστομος τον ονομάζει "δραπέτη και ανδροφόνο", γιατί οι κλέφτες για να κλέψουν καταφεύγουν ακόμα και στον φόνο. Δραπέτης γιατί αυτός ο πλούτος είναι
άστατος. Φεύγει. Δεν μένει ποτέ στον ίδιο άνθρωπο. Είναι σαν ένα πουλί που φτερουγίζει απο κλαδί σε κλαδί. Μια οικονομική κρίση, μια πτώχευση και ο θησαυρός κάνει φτερά.
 Η εποχή μας έδειξε αυτό τον λόγο πολύ αληθινό. Παρατηρήστε την αμηχανία των πλουσίων. Πώς να τα ασφαλίσω σου λέει? Να τα βάλω στην Τράπεζα? Αλλά και εκεί χάνονται όπως χάθηκαν και στο παρελθόν. Να τα κάνω ρευστό? Να αγοράσω σπίτια? Η απορία και η αμηχανία διαρκώς τους βασανίζει.  Ο πλούτος ο υλικός φθείρει τον άνθρωπο, το σώμα του ανθρώπου. Με αγωνία και με κόπους για να τον αποκτήση και με μέριμνα για να τον ασφαλίσει. Το "τι ποιήσω" που έλεγε ο άφρων πλούσιος, αυτό είναι διαρκώς στα χέρια των πλουσίων. Η μέριμνα δεν τον αφήνει να ησυχάσει. Συγκλονίζεται ο οργανισμός του και φθείρεται. Ο πλούτος φθείρει, όμως και την ψυχή. Για να αποκτήσει κάποιος ενα θησαυρό χρησιμοποιεί συνήθως αμαρτωλά, άνομα μέσα. Δωροδοκίες, κλοπές, απάτες, όρκους, δικαστήρια, απειλές και φόνους. Ολα αυτά δεν είναι καταστροφή για την ψυχή? Επειτα η πλεονεξία είναι ειδωλολατρεία γιατί κάνει τους ανθρώπους να αγαπάνε το χρήμα περισσότερο απο το Χριστό. Λοιπόν τα υλικά αγαθά για τα οποία αγωνιά ο σημερινός άνθρωπος όχι απλά φθείρωνται και χάνονται, αλλά φθείρουν και όποιον τα έχει και στο τέλος κληρονομεί την απόλυτη αιώνια δυστυχία αν δεν προσέξει.
Ο Θεός είναι το υπέρ-τέλειον Ον. Χαρά σε εκείνον που θα συνδεθεί με τον Θεό και αλλοίμονο σε εκείνον που θα Τον χάσει. Το χειρότερο κακό "είναι η του Θεού αλλοτρίωση" όπως μας λένε οι πατέρες. Δηλαδή το να αποξενωθεί κάποιος και να χάσει τελείως τον θεό.
 Η βασιλεία του Θεού. Τα άφθαρτα και αιώνια αγαθά είναι η παντοτινή χαρά και ευτυχία των πιστών, όπως πάλι μας λέι ο Κύριος "Ηλθον ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσι".
Ολοι αυτοί οι ουράνιοι θησαυροί αποκτώνται με τα καλά μας έργα. ¨οτι καλό κάνουμε εδώ, θησαυρίζεται εκεί. Εχτισες σχολεία? Περιποιείσαι Ναούς? Ιδρυσες νοσοκομεία και άσυλα? Περιθάλπεις ασθενείς και γέροντες? Ετρεξες να φέρεις τον αλειτούργητο μέσα στην Εκκλησία? Τον αμετανόητο στην Θεία Κοινωνία? Δεν χάνονται, αλλά αποθηκεύωνται στην ζωή την αιώνιο. Ο μισθός μας για όλους αυτούς τους κόπους μπαίνει στην Τράπεζα του Ουρανού. Αν ξοδέψεις για την εκτύπωση χριστιανικών βιβλίων, αν διαθέσεις χρήμα για την αγορά οικοδομητικών βιβλίων, για την ίδρυση θρησκευτικών βιβλιοθηκών, για την οργάνωση ιεραποστολών, για να σπουδάσεις ιεροκήρυκες και να χειροτονήσεις κληρικούς, τότε θα ακριβοπληρωθείς της ημέρα της Κρίσεως με τόκους και επιτόκια. Αυτά τα έργα θα σε ακολουθήσουν και πέραν του τάφου.
 Θησαυρός πραγματικός, λοιπόν είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Βέβαια οι υλόφρονες άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν την αξία του θησαυρού αυτού. Ο Απόστολος των Εθνών ο Παύλος έλεγε "ηγούμαι πάντα σκύβαλα είναι ίνα Χριστόν κερδίσω". Πρός Αυτόν πρέπει να στραφοιύμε. "Ανω σχώμεν τας καρδίας". "Τα άνω ζητείτε ού ο Χριστός εστίν έν δεξιά του Θεού καθήμενος" (Κολ. γ,1). Ας παραδειγματιστούμε απο τους μάρτυρες της πίστεώς μας οι οποίοι με το αίμα τους έδωσαν για να αγοράσουν τον πολύτιμο Μαργαρίτη, τον Χριστό και τα ανεκτίμητα αγαθά Του.
 Οποιος, λοιπόν είναι έξυπνος άνθρωπος και έχει εμπορικό πνεύμα, αυτούς τους θησαυρούς ας προσπαθήσει να αποκτήσει. Αυτοί οι θησαυροί μόνο μπορούν να μας δώσουν την χαρά και την ευτυχία και σε αυτή και στην άλλη ζωή.

Αναζήτηση στο site

Επαφή

orthodoxos-martyria